[taq_review]


Magnum Crimen – Виктор Новак

Жанр: Историја
Издавач: Цатена Мунди
Број страна: 1495
Писмо: Ћирилица


Проверите зашто је Magnum Crimen на ватиканском списку забрањених књига.
Проверите зашто је римокатоличка црква уништавала књигу, а комунисти је цензурисали.
Књига за оне који знају да проучавањем прошлости сазнајемо у садашњости којим стазама треба да корачамо у будућности.
Књига коју свака српска кућа треба да има.
Много је разлога зашто треба читати Magnum Crimen, а ниједан против.
Књига која открива злочиначку спрегу римске курије и усташа у Хрватској.

Историја књиге

У предговору првом издању, 1948, Виктор Новак каже да је грађу скупљао преко 40 година. Време када Новак почиње да се интересује за клерикализам поклапа се са чувеним „Велеиздајничким процесом“ у Загребу, када је Аустроугарска покушала да се обрачуна са српским политичким вођама. Сама идеја о уобличењу књиге пада у време ауторовог тамновања у Бањичком логору, да би 1943, када је Београд брујао од вести о злочинима над српским народом у НДХ, непознати агент Усташке надзорне службе, у извештају бр. 20/1943. споменуо књигу тада још нејасног наслова – Magnum Crimen.

Три године после рата, 1948. појављује се прво, цензурисано издање Magnum Crimen-а. Интервенцијом Владимира Бакарића и Макса Буће, из текста књиге избачена су два поглавља – „Еццлесиа милитанс ратује с Тиршовом идеологијом“ и „Либеллус Аццусатионс. Промемориа 1. X 1934. надбискупу коађутору Степинцу“. Одмах по изласку, сведочи аутор, дело је стављено је на Индекс забрањених књига, а заслугом УДБА-е, никада није у целости штампано.

2015. године, први пут су два поменута поглавља укључена у интегрални текст књиге. Исправљена је велика неправда, у којој су учествовали различити закулисни центри моћи, и заинтереосвани читаоци напокон могу сагледати целину Новаковог подухвата.

Ако желите да купите књигу то можете у књижарама делфи или на сајту Catena Mundi.


FB Коментари

О Аутору

Миодраг Рашић

Ја сам веб и графички дизајнер, аматерски музичар и Блогер ...

Коментариши

Total
0
Share