Одабир писма

16/01/2021

Сорабија Инфо

За све оне који воле Србију и желе јој добро!

“Зли и покварени Срби” на немачким карикатурама

1 min read

“Србија земља овчара – лопова; Срби су давно повешани, сад још има само овнова“


Из богате колекције разгледница које је сакупљао Александар Боричић, бивши југословенски и српски одбојкаш и репрезентативац и дугогодишњи председник Одбојкашког савеза Србије, издвајају се аутентична сведочанства о хистеричној пропаганди Аустроугарске и Немачке против Србије уочи и током Првог светског рата. Ту су разгледнице, карикатуре, прогласи и на свима њима су Срби, њихова држава и краљ представљени у најгорем могућем светлу.


Након што погледате карикатуре немачких сатиричних часописа од 1903. до 1918. године схватићете колико је много уложено да данас још увек светом владају овако негативни стереотипи о Србима.

Срби за њих нису ништа друго до “дивље балканско племе које треба затрти” па им је зато објављена и читуља после повлачења српске војске из Ваљева и Шапца.


Уз Србе су и Црногорци представљани као свиње и вашке. Њихови владари јашу овнове или стоје на челу пљачкашких хорди, а “крвно братимљење” српски и црногорски престолонаследници обављају разменом стеница!


Баш на дан Сарајевског атентата у берлинском недељнику „Кладердач“ објављена је карикатура “Балканског разбојника”. Он је представљен као крупан мушкарац грубих црта лица, у кожуху украшеном ордењем са, за појасом заденутим, бодежима и револверима, а иза њега је Немац кога је управо опљачкао.

„Будућа идила: бејаше једном Србија земља овчара – лопова; Срби су давно повешани, сад још има само овнова“ – Натпис изнад карикатуре на којој је представљен краљ Петар као чобанин у одрпаном оделу, док се у позадини виде обешени Срби.


Овако је пропаганда обележила рођендан цара Фрање Јосифа: српске лобање на пладњу, Београд под ногама.

Процес неутрализације овако негативних стеротипа о Србији и Србима у немачкој јавности још увек траје.


Извор: Опанак/БлицFB Коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2020© All rights reserved. | Newsphere by AF themes.